понеделник, 12 юли 2010 г.

Tesla Motors и Toyota са подписали споразумение за съвместно разработване и производство на електрически превозни средства.

Както беше обявено до края на този месец Tesla ще достави на Toyota два прототипа на нови електрически превозни средства.

Информационната агенция припомня, че Tesla и Toyota са се договорили за партньорство за разработка и производство на електрически превозни средства през месец май. Превозните средства, произведени в Toyota ще използват електрическо задвижване от Tesla Motors
Партньорството според анализатори, ще помогне и на двете компании.
От една страна, както е посочено, това ще подобри имиджа на Toyota, който бе нарушен в резултат на обширното изтегляне на японския производител на автомобили за ремонт.
Според анализаторите ще се засили също и доверието към компания Tesla, която от създаването си 2003-та година не е достигала на тримесечна печалба и продава само 1000-скъпи луксозни спортни коли Roadster.

В допълнение към сътрудничество си с Toyota, американската компания Tesla, също има договор с немската Daimler за доставка на батерии за електрически превозни средства за модела си Smart.

В споразумението за сътрудничество Toyota ще инвестира в акции на, Tesla $ 50 млн.

Изпълнителният вицепрезидент на Toyota Sinici Sasaki каза, че най-голямата компания в автомобилната промишленост е отворена за по-нататъшно партньорство, подобно на споразумението с Tesla.

Той изрази увереност, че през следващите няколко години на пазара ще се намери място за много алтернативни задвижвания за автомобили.
Както е известно сега Toyota с модела Prius доминира на пазара на хибридни автомобили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар