сряда, 7 юли 2010 г.

Citroen изпитва в Льо Ман електрически суперавтомобил

По време на демонстрация на съзтезателното трасе в Льо Ман употребявано за едноименните състезателни серии, компанията Citroen
планира да направи тест на електрически прототип  наречен Survolt. Първото представяне на автомобила ще се състои на 10 юли, като за пилот на суперавтомобила ще бъде избран Ванина Икс от отбора Signature Plus, който се състезава на "24 часа на Льо Ман'' с болид на Lola Aston Martin. Това става известно от официалното съобщение за пресата, от Citroen.
Електрическия спортен автомобилни, чиято маса е 1150 килограма, се основава на пространствено тръбна рамка и притежава корпус с въглеродни панели. За движение автомобила използва два електродвигателя с обща мощност от 300 конски сили. Според компанията Citroen, от 0 до 100 km/h Survolt може да ускори за по-малко от 5 секунди и достига максимална скорост от 260 километра в час.
Електрическите двигатели са задвижвани от две литиево-йонни батерии с общ капацитет от 31 KW  и с тегло 140 килограма. Запаса на движения на прототипа е 200 километра. За пълно зареждане на батерията от високото напрежение на мрежата ще са необходими два часа, а презареждане от обикновените домакински контакти с напрежение от 220 волта, ще отнеме около 10 часа. Официално, възможността за серийно производство на такива превозни средства не е била разкрита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар