четвъртък, 28 юли 2011 г.

Maserati ще представи SUV concept и два седана на автоизложението във Франкфурт


От Fiat (която наскоро стана собственик на 53,5% дялово участие в Chrysler LLC) се получи потвърждение за разработването на няколко модела на Мaserati,
които ще бъдат представени в продължение на няколко години. Един от тези модели ще е  SUV модел, те ще бъдат представени на предстоящото автомобилно изложение във Франкфурт.
Maserati SUV ще бъде изграден върху платформата на новия Jeep Grand Cherokee, а производството ще се проведе в Америка. В пакета ще бъде включена осемстепенна ZF автоматична трансмисия, задвижване на всички четири колела и спирачки Brembo. 


Немския Autobild преди няколко месеца написа, че новият италиански SUV ще достигне на пазара през 2013 година, и че купувачите могат да избират между три двигателя. Това са Ferrari V8, Pentastar V6 и 3.0 литров V6 Diesel VM с 275 – 300 к.с.. 


Малко по-късно, обаче, дойде новината, че дългоочакваното Maserati SUV според сведенията може да получи и Chrysler 6,4-литров HEMI V8 двигател директно от Jeep Grand Cherokee SRT8. Така че Maserati SUV вместо да използва двигател Ferrari под капака си ще има HEMI V8 двигател с 465 к.с. Въпреки това, според последните новини, концепцията във Франкфурт може би все пак ще има Ferrari V8 двигател с около 450 к.с. 


Maserati планира още два нови седани, които ще се конкурират с модели като BMW 5-Series и Mercedes E-Class, както и луксозен седан наследник на настоящия Quattroporte (като съперник класа на BMW 7 Series, Audi A8 и Mercedes S, както и техните версии с удължена колесна база). 
Двата нови седани трябва да се произвеждат в Officine Automobilistiche Grugliasco (OAG), едно ново име за бившата Carrozzeria Bertone, фабрика закупена от Fiat през 2009 г. 

Малкия седан трябва да се появи през 2012 година и ще използва туин-турбо 3.0-литров V6 бензинов двигател с повече от 400 к.с., и 3.0 литра VM V6 турбо дизелов двигател. 


Що се отнася до цените, спортния седан в Европа ще струва между 55 000 и 70 000 евро. 
Вторият нов седан ще бъде приблизително 5170 мм дълъг и под предния капак ще има 4.7 литров бензинов V8 двигател (от Ferrari) с около 470 коне, заедно с осем-степенна автоматична трансмисия ZF (наличната версия ще задвижва четирите колела ). 
За дизайна на трите нови модела ще отговаря Maserati Styling Center в Торино. 
Както спомена шефа на Fiat Серджо Маркионе е необходимо увеличаване на производството на Maserati до около 50 000 бройки на година (миналата година са произведени само 5675 Maserati). 
За реализацията на тази цел ще имат основна роля само трите нови модела и по този начин ще произвеждат два седани с 30000-35000 копия, както и новия SUV в 10000-15000 броя годишно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар