петък, 9 декември 2011 г.

1 секунда може да спаси човешки живот



Всеки би сметнал, че една секунда не е нещо значимо, но според запознатите една секунда е решаваща за спасяване на човешки живот. Тази една секунда има особено голямо значение по време на шофирането. 



Изчислено е при наблюдения, че средното време за реакция на водача на автомобила е една секнда. Тази една секунда определя начина за реакция и поведението на автомобила. Но от голямо значение от предотвратяването на ПТП има скороста на движение на автомобила. 


За тази една секунда необходима за реакция на водача, автомобилът може да измине 14 метра без спирачния път при движение с 50 км/ч. При движение с 90 км/ч изминатия път вече е 25 м. без необходимия спирачен път, а при скорост от 130 км/ч изминатия път е 36 м. преди автомобилът да започне да спира.


Последствията за шофьора от ПТП при несъобразена скорост са равни на падане от 40 м. височина при скорост от 100 км/ч. А за пешеходеца скороста от 75 км/ч е равна на 100 % смъртен случай.


Според статистиката една трета от ПТП-тата са причинени от неизправни превозни средства, 50 % от тежките катастрофи са в следствие на несъобразена и превишена скорост.

АутоЕксперт Интернешънъл и Асоциация за квалификация на автомобилистите в България съветват:
Не превишавай скоростните ограничения. При движение с 150 км/ч  вместо 130 км/ч за магистрала, за 100 км изминат път се пестят само 6 мин., помислете заслужават ли си тези 6 минути риска.
При спазване на скоростни ограничения, процента на жертвите от ПТП намалява с 30 %.
Вдигни крака от газта – бързото шофиране те приближава до опасността.



Няма коментари:

Публикуване на коментар