четвъртък, 9 юни 2011 г.

GM продава Opel?


Opel днес отрече за написаното от немската преса, че собственикът в САЩ най-големият производител на автомобили General Motors, обмисля продажбата на европейската марка.
Списание "Шпигел" и специализираното издание "Auto Bild" твърдят, че GM иска да продаде Opel  и британската дъщерна фирма "Vauxhall", който се бори за стабилизиране на бизнеса и излизане от кризата, предизвикана от глобалната рецесия.
"Това е чиста спекулация", заяви говорител на Opel пред Агенция Франс Прес.
GM, която преди две години бе в несъстоятелност възнамеряваше да продаде марката Opel през 2009 година, но ръководството на компанията промени мнението си и реши, че европейската марка ще оцелее без помощта на Германия. През юни 2010 г. GM обяви план за преструктуриране на компанията Opel / Vauxhall, който предвижда премхване на 8000 работници.
За първите четири месеца на 2011 Opel успя да увеличи продажбите с 8.2 на сто през април, завоюва рекорд в пазарен дял на пазара в Европа, шести пореден месец.
Европейския пазарен дял е нараснал от 5,8% през април 2010 година на около шест процента през април 2011 година. През първите четири месеца продажбите нараснаха до 32 000 автомобила, 8.2% в сравнение със същия период на 2010-та година. "Opel е продал общо около 420 000 превозни средства през този период. Модели "Meriva" и "Astra sport Taurer" са били особено успешни и Opel / Vauxhall е на печалба за първи път от 2007 г. насам. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар