четвъртък, 23 юни 2011 г.

Какво трябва да знаем при покупката на автомобил втора ръка?


Как да се избегнат многобройните измами при закупуване на употребявани автомобили? Един от най-добрите начини за определяне състоянието на автомобила е състоянието на интериора, в представения за продажба автомобил.

Не е тайна, че авто дилъри на употребявани автомобили в България, както и някои частни продавачи използват "мръсни трикове", с цел визуална промяна на превозното средство, като го представят в много по-добро състояние, отколкото то наистина е реално. Често състоянието на двигателя не е това, което се представя, километража на автомобила е върнат с десетки и дори стотици хиляди километри, окачването и спирачките са на прекалено голям пробег, често се случва и наличие на фалшиви електронни въздушни възглавници ...

Поради тази причина ви представяме няколко полезни съвета, които може да ви помогнат да определите, кога продавачът ви продава реално запазен автомобил и кога се опитва да ви измами.

Единственият сигурен начин да се определи колко е използван един автомобил в действителност е да бъде проверен в базата с данни на номерата на рамата.
- Това е най-надеждният начин да се определи истинското състояние на двигателя. Няма значение дали автомобилът е закупен в България или в чужбина, защото всички услуги са онлайн, така че превозното средство може да бъде проверено на базата на номера на рамата.

Друг начин за определяне качествата на автомобила е представянето му пред оторизиран автосервиз, където чрез компютърна обработка специалистите могат да сравняват данните с последното обслужване и показанията на километража. В противен случай, аналогови и цифрови датчици могат много лесно да се адаптират към желания пробег, който най-добре ще подхожда на продавача.

Можете сами или чрез специалист да проверите дали няма сериозни проблеми по автомобила, които могат много лесно да бъдат идентифицирани. Дори ако е претърпял катастрофа автомобила, може да се разбере, чрез проверка на работата на всички системи.

Чрез определена апаратура може много лесно да се видят допълнителни слоеве боя и кит.
- Това винаги е знак, че са правени ремонти.

Един трик, който може да ви помогне да намерите ремонтираното място на колата. Чрез магнит преминете по корпуса на автомобила. Ако в някакъв момент, той не се залепи, то вероятно има много боя и кит под нея, което означава, че превозното средство вероятно е било ударено там. Разбира се, човек трябва да обърне внимание на определени части от автомобили, които не са направени от метал.

Корозия
Старите автомобили от пет до шест години не би трябвало да имат корозия никъде по корпуса. Ако откриете следи от ръжда, това означава, че най-вероятно е изработен некачествено във фабриката, или че превозното средство на това място е повредено.

Добре е да се използват услугите на специалист при закупуване на автомобил втора ръка, въпреки, че е малко скъпо за купувача, това му дава сигурност за по нататъшна употреба на закупения автомобил. По добре е купувача да плати малко пари на специалист за проверка от колко след това да се ''изръси'' с хиляди левове за смяна на двигател – примерно.

Специалистите са на мнение, че клиента със сигурност трябва да провери как са износени елементите в интериора на превозното средство.
- Употребявания скоростен лост, волана и педалите на автомобила често показват действителното състояние на автомобила. Въпреки това тези части са доста евтини и много лесно може да се заменят от продавача. Така общо за около 400 – 500 лв. продавачът може да направи интериора на автомобила да изглежда като нов.

Амортисьори
Когато става въпрос за амортисьори, майсторите препоръчват да се провери дали превозното средство се намира успоредно на пътя. Ако не е така, това е сигурен знак, че амортисьорите са износени и се нуждаят от подмяна. Също така, те могат да бъдат тествани от внезапен натиск по корпуса на автомобила. В случай, че превозното средство е прекалено подвижно или ако чуете всякакъв вид метален звук, амортисьорите са дефектни.
В края на теста, се уверете, че търговеца предлага тест драйв и изпробвайте автомобила поне за 10 мин. За това време можете да проверите какво е сцеплението при спиране и ускоряване. Ще почувствате какво е окачването и как реагира волана.

Един добър специалист може лесно да намери някои дефекти в автомобила, които не се виждат на контролния панел. Често се случва, превозното средство да няма въздушни възглавници, но това не може да се забележи от пръв поглед. Следователно е необходимо да се обърне внимание дали светва сигнала за въздушни възглавници при запалване. Ако няма сигнал, то е почти сигурно, че те са дефектни или не съществуват в колата.

И на последно място, най-добре е да намерите продавач, който предлага гаранция за автомобила. Цената е малко по-скъпа, но си осигурявате сигурност след покупката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар