понеделник, 22 август 2011 г.

Ferrari 250 TR продаден за рекордна сума



Известната аукционна къща Gooding & Company в Pebble Beach е продала 64 годишен прототип на първия Ferrari 250 Testa Rossa,
за сумата, която неназован собственик е платил за новия си суперавтомобил - "само" 16,4 милиона долара.


Този автомобил е номер на шасито 0666 TR и е създаден като прототип за тестване на бъдещия модел от серия от Testa Rossa, един от най-успешните продуктови линии в историята на индустрията на спотрните автомобили. Базиран на 290 ММ, TR прототип от 1957-ма година се характеризира с класически V12 двигател и волан от дясната страна. Първото му представяне е на1000 км на Нюрбургринг, и Masten Grigory и Olinda Morolliju в чиито ръце, той завърши състезанието на 10-то място.

Като фабричен автомобил TR 0666 участва в спечелването на Голямата награда на Швеция, а след по-нататъшна доработка от Ferrari същата кола е използвана и за Гран При на Венецуела и на 1000 км на Буенос Айрес, където спечели второ и трето място. Колоритната спортна кариера на този изключителен автомобил продължава с изяви на всички големи състезания като  Себринг, Нюрбургринг, Льо Ман, и така нататък. Той спечели многобройни награди и конкурси в своята активна кариера.


Копието продадено на търг в Pebble Beach е единствения останал екземпляр от само два заводски TR модела носещи името Сlassiche. Този екземпляр е на 40 години и е имал само двама собственици. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар