петък, 3 юни 2011 г.

Fiat вече е собственик на 52% от Chrysler


Италианската Fiat постигна съгласие за закупуване на акции на "Chrysler Group" от американското министерство на финансите в размер на 560 милиона долара, слагайки край на отношенията на администрацията на САЩ с компанията от Обърн Хилс.
След споразумението, което е станало в четвъртък Fiat стана мажоритарен собственик с 52 процента от Chrysler Group, което изключва сделка с правителството на САЩ, 30 месеца след одобряване на приложение на десетки милиарди долари от заем за спасение на компанията от колапс.
Изпълнителният директор на Fiat, Серджо Маркионе заяви, че споразумението "ускорява издаването на интеграция, насочена към създаване на глобална, ефективна и конкурентна фабрика за производство и предлагане на автомобили" и е известна гаранция за бъдещето на Chrysler Group, която преди две години се е намира пред банкрут.
Документът беше подписан вчера, Fiat се съгласи да плати $ 500 милиона за шест процента собственост на правителството на САЩ в Chrysler. Италианската компания ще плати 75 милиона долара за действията на Министерството на финансите да поеме голяма част от компанията, от които 15 милиона щатски долара, платими по сметка на канадското правителство, което притежава малко акции.

През май, Chrysler изплати 5.1 милиарда долара от получени заеми от правителството на САЩ, шест години по-рано от очакваното. Fiat преди две години стана собственик на 20 процентен дял в Chrysler за обмен на технологии, енергийно-ефективни модели, през април увеличи своя дял до 30 на сто в края на май до 46, в момента притежава повече от 50 на сто от американската фирма.

Chrysler се намира под съдебна защита от фалит от 2009 та години след кредитната криза и рецесията, която драстично ограничи продажбите на автомобили. На 10 Юни Chrysler Group отбеляза две години, откакто излезе от съдебна защита от фалит с правителството на САЩ и Fiat, който  получи контрол над американската автомобилна компания.
По-рано тази година, шефа на двете компании Маркионе предостави пълна свобода за симбиоза между Fiat и Chrysler и работа в една обща посока. Маркионе смята да асоциира предприятие, което може да продаде 6.6 милиона превозни средства до 2014 година. Това е изключително амбициозен план като се има предвид, че Fiat и Chrysler са продали над 3,6 милиона превозни средства през миналата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар